Ar putea fi cele mai vechi clădiri din lume: unde se află acestea, ce secrete ascund
Având în jur de 9.400 de ani, Çatalhöyük, din Turcia actuală, găzduiește unele dintre cele mai vechi clădiri construite vreodată de mâna omului, care au supraviețuit timpului.
Arheologii susțin că Çatalhöyük a avut parte de activitate umană încă din anul 7.400 î.e.n. și s-a păstrat așa mai bine de 2.000 de ani.
Singurul sit cunoscut care este mai bătrân decât această veche așezare este Göbekli Tepe, care a fost construit în urmă cu aproximativ 11.500 de ani. Ambele site-uri sunt situate în sudul actual al Turciei, deși probabil au fost construite de două culturi diferite.
„Astăzi știm că Çatalhöyük nu a fost cea mai veche sau cea mai mare comunitate de fermieri din Anatolia și Levant; cu toate acestea, a fost un participant major la schimbările culturale și economice care au cuprins Orientul Apropiat în perioada neolitică. Locația sa strategică în Anatolia a făcut din aceasta o punte de legătură pentru răspândirea modului de viață neolitic în Europa și nu numai”, explică UNESCO.
Așezarea nu are străzi
Situl este descris ca fiind o „așezare fără străzi, de case grupate spate în spate, cu acces prin acoperiș”. Cercetătorii cred că ar fi putut găzdui o populație de 3.000 până la 8.000 de oameni.
Animalele erau, în mod clar, deosebit de importante pentru oraș. Oasele de animale găsite sugerează că aici ar fi fost domesticite, în principal, oi și capre. Mulți dintre pereți sunt, de asemenea, acoperiți cu tablouri impresionante care înfățișează tot felul de fiare sălbatice.
Una dintre cele mai impresionante opere de artă este așa-numita femeie așezată din Çatalhöyük, un model uimitor de lut copt care înfățișează o femeie care stă pe un tron.
Cercetătorii cred că aceasta ar putea fi zeița-mamă a fertilității, deși alții cred că înfățișează o femeie din comunitate.
Evident, oamenii de știință încă nu au descoperit tot ce se putea despre această zonă, astfel că, în viitor, ne putem aștepta la noi mărturii arheologice.